Under svåra tider sträcker vi gärna ut en hjälpande hand

Vi lever under väldigt speciella förhållanden just nu, så mycket som ruckar vår trygga vardag. Vi är många som är isolerade, som saknar det sociala umgänget och kanske inte nås av den hjälp som vi behöver för att klara dagen. Dessa svåra tider väcker något fint hos våra invånare i Danderyd. Vi skulle vilja dela med oss av några goda gärningar.

June Bergland lämnar tårtor hos Annebergsgården, Sven Bergland hämtar tårtor hos lokala bageriet Kardemumma
Tårtor som levererats
Plast som skall bli förkläden. FRG - frivilliga resursgruppen samlad vid annat tillfälle @copyright FRG Norr 2016.
Socialdirektör Britt-Marie Ekström

Tårta till äldreomsorgen

Initiativet startades i slutet av april 2020. Vi vill uppmärksamma personal inom äldreomsorgen genom att bjuda dem på tårta, säger berättar Sven Bergland, initiativtagare till idén (tillsammans med sin dotter June). Vi gör detta i samarbete med verksamheten, så att det sker under ordnade former. Vi handlar från lokala bagerier.

Över 70 tårtor levererade

Vi har nu levererat tårtor till personalen på alla äldreboenden i Danderyds kommun och det är Danderydsborna som gjort det möjligt genom att vara med och swisha för en tårtbit eller fler. Även några lokala företag har stöttat. Vi jobbar aktivt med sociala medier för att sprida glädjebilder och inspiration den vägen också, så att även de vi inte når med tårta ändå kan känna medborgarnas uppskattning, avslutar Sven Bergland.   

Civilförsvarsföreningens FRG-grupp

Tillverkning av plastförkläden för behövande i Danderyds Kommun

Vi gör skyddsförkläden till personal på äldreboende, hemtjänst och LSS boende i Danderyd. Frivilliga från Civilförsvarsföreningen tillverkar plastförkläden för behov från kommunens entreprenörer på ett säkert sätt berättar Elisabeth Kihl, som ansvarar för kommunkommunikation och sitter i Civilförsvarets styrelse.

Närmare 3 kilometer plast har använts

3 kilometer plast motsvarar nästan 2000 förkläden som levererats till äldreboenden. De går åt i rungande fart. De frivilliga från föreningen som skär upp och svetsar ihop arbetar är samtliga smittskyddsutbildade via vissa FRG träningsmoment samt minutiöst medvetna om säkerhet. Desinfektionsmedel används under processen och de frivilliga arbetar utspritt i sina egna "hemstudios" för att undvika smittspridning, fortsätter Elisabeth Kihl.

Vi är ett femtontal frivilliga från föreningen som har arbetat med att skära, "svetsa", kvalitetsgranska och packa förklädena. Vi hoppas att vi lyckats väl med att bromsa smittspridning tack var dessa förkläden, avslutar Elisabeth Kihl.

Anhöriglinje

Under dessa två år som jag hjälp till med detta så toppar samtalen som kommer nu sen 2 månader tillbaka, berättar Monica Lindgren från anhörigföreningen Danderyd

Samtalen handlar inte bara om oron för Corona, det handlar om allt som den anhörige är orolig för gällande sin närstående. Jag tror att i dag när så många jobbar hemifrån då kommer eftertänksamheten på vad som händer, hur vi har det i familjelivet, och då kommer också frågorna.

Britt-Marie Ekström som är Socialdirektör i Danderyds kommun känner en ödmjukhet inför allt som våra invånare gör och hjälper till med.

- Det är fint att se det engagemang och initiativ från både enskilda personer och olika organisationer. Fint för att de hjälper äldre och personer i riskgrupper och visar uppskattning för personalen i en sådan här allvarlig kris som vi upplever just nu.

 

Andra fina initiativ i kommunen:

Syr bland annat förkläder till äldreomsorgen https://www.facebook.com/groups/206031660821443/ 

Grannar hjälper grannar i Enebyberg   https://www.facebook.com/groups/200383827896186/

Luncher till sjukhusen https://www.facebook.com/peppeskok/