Välkommen till nya pop up-parken i Mörby

Danderyd har fått en liten pop up-park i anslutning till Mörbyplan i Mörby centrum. En för tillfället oanvänd byggyta har förvandlats till en trivsam och rolig plats för både stora och små besökare.

"Det kommer att finnas ett utomhuspingisbord där. Vi ska lägga dit pingisrack och bollar, men man får förstås gärna ta med sina egna", säger Jannica Lindén, som är landskapsarkitekt på Danderyds kommun.

"En portabel plantskola"

Pop up-parken har många olika sittplatser i både sol och skugga och linspänd belysning som lyser vackert om kvällarna. Träd, buskar och blommande perenner får tillfälligt bo här i väntan på den fortsatta upprustningen av utemiljöerna runt Mörbyplan.

"Vi kallar konceptet för en portabel plantskola. Träden som vi har köpt in kommer att stå här och växa till sig och sedan flyttas till nya Mörbyplan."

Pop up-parken är också en liten testbädd för grönskande återbruk.

"Två stora blodlönnar och tre Onäsbjörkar har vi räddat från en annan plats. Nu kommer de att få stå i pop up-parken för att så småningom flytta vidare till någon av våra andra parker."

"Vill göra platsen tryggare"

Idéen om att skapa en pop up-park på en yta som annars skulle stått oanvänd i ett par år föddes redan i samband med förra årets invigning av nya Mörbyparken. Då stod en inhyrda trollkarl där med sina konster i ett tält. Nu förvandlas grusytan i stället med hjälp av grönskans magi.

”Jag tycker det är en häftig satsning och ett fint exempel på hur vi kan höja även tillfälliga platsers kvaliteter. Vi vill också göra platsen tryggare under tiden byggnationer pågår”, förklara Robert Nibelius (M), ordförande i tekniska nämnden.

Tillfällig park i väntan på byggnation

Den tillfälliga pop up-parken öppnar 5 juni. Den väntas finnas kvar på platsen till upprustningen av Mörbyplan startar vid årsskiftet 2025/2026.

”Tanken är att skapa ett vardagsrum där folk vill hänga. Nu i sommar kommer det finnas stora kärl med sommarblommor och möbelgrupper med parasoll”, berättar Jannica Lindén.