Volontärverksamhet för äldre

Har du en stund över kan du sätta guldkant på tillvaron för en annan medmänniska. Som volontär engagerar du dig ideellt när du har tid och möjlighet.

Ansök om att bli volontär

Volontärpolicy

Se vår film om att vara volontär i Danderyd

Danderyds kommun har en volontärverksamhet genom vilken vi vill ta tillvara människors vilja att engagera sig ideellt. De frivilliga insatserna ska vara ett komplement till offentlig verksamhet och ersätter inte den anställda personalens arbete.

Grunden är att det skapar mervärde både för givaren och för mottagaren. Syftet med frivilliga insatser är att förebygga ensamhet och isolering. Ordet volontär kommer från latinets volontarius: frivillighet och voluntas: fri vilja.

Att vara volontär

  • Som volontär engagerar du dig ideellt när du har tid och möjlighet. Du kan ställa upp kontinuerligt eller då och då. Även en liten insats kan betyda mycket.
  • Som volontär gör du en insats för eller tillsammans med en enskild person, för en grupp eller förening. Detta kan ske på neutral plats, i någons hem eller t. ex. på ett vårdboende. Du ersätter inte utbildad personal i någon form.
  • Du får introduktion inför ditt uppdrag och är försäkrad.
  • Som volontär har du tystnadslöfte.
  • Att vara volontär är ett ömsesidigt utbyte. Tänk igenom vad du har lust att hjälpa till med, vad som intresserar dig och vad du kan dela med dig av.
  • Du uträttar något meningsfullt och får nya erfarenheter, kunskaper och vänner.
  • En gång i månanden anordnas volontärträffar där du kan möta andra volontärer för kunskaps- och erfarenhetsutbyte.

Att få besök av en volontär

Mötet är en frivillig och ömsesidig överenskommelse mellan dig och volontären. Volontären har tystnadslöfte. Frivilliga uppdrag är ett komplement till kommunens verksamheter, men skall inte ersätta den vård och omsorg som utförs av anställd personal.

Föreningar och organisationer

Är du intresserad av föreningslivet finns en rad olika intresseföreningar och pensionärsföreningar att välja på. Du kan vända dig direkt till en förening, organisation eller ett samfund om du vill göra en insats eller gå med i en gemenskap.

Pensionärsföreningar

Projekt Läskraft

Vill du vara med och lära dig att läsa för andra?

För mer information kontakta maria.alm@danderyd.se 

Socialkontoret

Box 28, 182 11 Danderyd

Äldreomsorgschef Maria Alm
maria.alm@danderyd.se

08-568 910 00

Uppdaterad: 2021-06-02

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.