Föräldravandring

Föräldravandringen i Danderyd anordnas på fredags- och lördagskvällar under vår och höst, i ett samarbete mellan respektive högstadieskolas föräldraförening samt fältarbetarna i kommunen. Som förälder är du alltid välkommen att vara med!

Varför föräldravandra?

Genom att fler vuxna finns ute bland ungdomarna, skapas en tryggare tillvaro och skadegörelse och våld minskar. Även alkoholanvändningen bland ungdomarna minskar med vuxnas närvaro.

Att vara föräldravandrare handlar om att vara en trygg vuxen och visa att du bryr dig. Du kan vara ett stöd och erbjuda hjälp när så behövs, till exempel för att lyssna, finnas till hands, låna ut telefonen eller hjälpa till om någon druckit för mycket eller varit i slagsmål.

Så här går det till

Föräldravandringarna äger rum fredagar och lördagar med uppehåll för sommarlovet. Samling på Fribergagården kl. 20:00 och avslut runt midnatt. För närmare information om rollen som föräldravandrare, kontakta föräldraföreningen på ditt barns skola.

Föräldraföreningarna schemalägger alla föräldrar, därefter är det fältarbetarna som är med och startar föräldravandringarna. Som medverkande förälder kommer du då att få information om läget i kommunen, vad som är aktuellt för kvällen samt tips på platser som ungdomarna ofta besöker.

Ni delas in i grupper om minst två. Ni får föräldravandringsjackor att ta på er och första hjälpen-väskor och ficklampor att ta med.

När och var?

Kvällarna inleds med en informationsträff vid Fribergagården klockan 20. Därifrån fördelas sedan alla medverkande till aktuella platser i kommunen.

Adress: Fribergagården, Fribergaskolan, högra paviljongen, Mörbyhöjden 24. Telefonnummer: 08-755 66 87

Praktiskt under föräldravandringen

  • Huvudregeln är att ni ska agera utifrån er egen säkerhet i första hand. Rådgör gärna med fältarbetare och/eller polis.
  • Hälsa på och prata med ungdomarna ni möter. Är allt ok, åk vidare och återkom senare.
  • Hjälp till när så behövs, t.ex. lyssna, plåstra om, låna ut telefon, kontakta föräldrar, fältarbetare, polis eller ambulans.
  • Stöter ni på onyktra ungdomar, kontakta fältarbetare alternativt ring 112.
  • Vid slagsmål ring 112 och kontakta därefter fältarbetare.
  • Tänk på att endast polis får beslagta alkohol eller droger, gå in på privata fester och visitera personer.

Hitta Fribergagårdens fritidsgård

Adress: Fribergagården, Fribergaskolan, högra paviljongen, Mörbyhöjden 24. Telefonnummer: 08-755 66 87.

Adressen Mörbyhöjden 24 omfattar hela Fribergaskolans skolområde. Fritidsgården ligger under gymnastiksalen vid Fribergaskolan, mitt emot matsalen. Entrén till Fribergagårdens fritidsgård ligger under sporthallen på byggnadens södra kortsida.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.