Till innehållet
Översätt

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation

Ekonomi

På Ekonomiprogrammet studerar du svenska och internationella företag samt organisationers roll i samhällsutvecklingen, ur olika perspektiv. Ser du dig som en framtida innovativ entreprenör, framgångsrik företagare eller framstående jurist? Då är vårt ekonomiprogram något för dig!

Ekonomiprogrammet på Danderyds gymnasium ger en stabil grund för högskolestudier inom främst ekonomi, juridik och samhällsvetenskapliga områden. Du kommer att analysera och värdera information samt argumentera för dina slutsatser utifrån ekonomiska, samhällsvetenskapliga och juridiska frågeställningar. Du kommer att göra studiebesök, lyssna på intressanta föreläsningar och arbeta med olika fall. Du tränar på att skapa kontakt med olika företag och får då en praktisk erfarenhet av att starta och driva ditt eget företag. Detta sker i samarbete med Ung Företagsamhet. Vi arbetar regelbundet med olika case i undervisningen för att skapa variation och stark känsla av verklighetsanknytning.

INRIKTNING EKONOMI

Ekonomiprogrammet med inriktning mot ekonomi kommer att utveckla din kreativitet och din förmåga att omsätta idéer i praktisk handling. Vi har ett samarbete med näringsliv och högskolor i form av inbjudna föreläsare, studiebesök och utbyten. 

Företagsekonomi ingår här tillsammans med entreprenörskap och matematik på en högskoleförberedande nivå. Du kommer mötas av engagerade lärare som arbetar med ämnesintegrerade projekt. Du väljer mellan två inriktningar, internationell ekonomi eller kreativ marknadsföring.

INTERNATIONELL EKONOMI 

Vill du vara förberedd inför att arbeta utanför Sverige efter studierna?

I en globaliserad värld är kommunikation och kunskap om ekonomiska drivkrafter allt viktigare. I internationell ekonomi ingår kurserna Internationell ekonomi och Engelska 7, vilka ger dig en god förståelse för internationella ekonomiska samband och förbereder dig för vidare studier i Sverige och i världen. Vi arbetar aktivt för att erbjuda dig praktiska erfarenheter av den internationella ekonomin. 

Klicka här för att se poängplan(med reservation för förändringar)

KREATIV MARKNADSFÖRING 

Är du intresserad av marknadsföring och reklam? Då är ekonomi kreativ marknadsföring rätt utbildning för dig. 

Här är alternativet för dig som vill vara kreativ i dina studier. Vi varvar teoretiska kunskaper med kreativa lösningar kopplade till olika fall. Du utvecklar din förmåga att sprida budskap i text, bild och tal. I åk 2 får du bland annat ta fram förslag på hur olika företag skulle kunna marknadsföra sig. I årskurs 3 lägger du mycket tid på UF, där du får driva ett eget företag ihop med andra i klassen. Vid sidan av Marknadsföring är det kurserna Grafisk kommunikation och Medier, samhälle och kommunikation som skapar karaktären i denna spännande programfördjupningen.

Klicka här för att se poängplan(med reservation för förändringar)

INRIKTNING JURIDIK

Ekonomiprogrammet med inriktning juridik vänder sig till dig som är intresserad av hur rättssystem och lagar styr privatliv, yrkesliv och affärsliv. 

Du kommer ha nytta av dina kunskaper i juridik inför vilken framtid du än tänker dig. Din förmåga att lösa problem utifrån olika perspektiv kommer att utvecklas. Du kommer att arbeta praktiskt med juridiska fallbeskrivningar och att tolka relevanta rättskällor. Våra rättegångsbesök ger underlag för rollspel och diskussioner i undervisningen. I den juridisk inriktningen ingår även företagsekonomi där du lär dig entreprenörskap, marknadsföring, kalkylering, redovisning och bokslut. 

Privatjuridik är en obligatorisk kurs som följs av kurserna Affärsjuridik och Rätten och samhället. Här utvecklar du dina kunskaper inom juridisk metod, offentlig rätt, civilrätt och internationell rätt. Även de fördjupade kurserna Företagsekonomi 2, Retorik och Matematik 3 ingår i inriktningen.

Klicka här för att se poängplan(med reservation för förändringar)

Lovisa Jansson

Biträdande rektor med ansvar för EK

Lovisa.Jansson@danderyd.se