Till innehållet
Översätt

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation

Samhällsvetenskap

Om du vill ha en bred bas inför kommande högskolestudier är samhällsvetenskapsprogrammet ett utmärkt val. Programmet fokuserar på de faktorer som styr och bygger ett samhälle men även på samspelet mellan de aktörer som ingår i ett samhällssystem. Genom det individuella valet har du alltid möjlighet till full merit.

BETEENDEVETENSKAPLIG INRIKTNING LEDARSKAP

Är du intresserad av att utveckla dig själv som ledare, både teoretiskt och praktiskt? 

Under din studietid kommer vi att ge dig den grund och de verktyg som du har användning för när du vill ta ansvar för dig själv och andra i olika situationer. Här lär vi dig att förstå hur du påverkas av din bakgrund och livsstil. Lärande och utveckling handlar om förståelsen för hur du utvecklar dig själv och andra. Du kommer att lära dig om olika metoder du kan använda dig av för att skapa kontakt, göra dig förstådd och tolka andra. Allt handlar om att ge dig förutsättningar för att i framtiden kunna bedriva ett gott ledarskap.

KRIMINOLOGI

Är du intresserad av juridik, brottslighet och samhällsfrågor? 

Du kommer att få lära dig mer om människors utveckling och vad som formar oss i interaktion med andra. Efter examen kan du läsa vidare för att bli exempelvis jurist, psykolog, polis eller kriminolog. Kriminologi och rättspsykologi ingår för att ge dig en förståelse för orsaker och konsekvenser av brott på individ-, grupp- och samhällsnivå. Ofta synliggörs profilen även i andra kurser. I samhällskunskap, historia och sociologi ges stort utrymme för juridiska och kriminologiska diskussioner inom allt från privatjuridik till mänskliga rättigheter. Kurserna i engelska, svenska och retorik hjälper dig att utveckla dina kommunikativa förmågor vilket är en stor tillgång för den som vill arbeta inom det juridiska fältet.

Estetisk inriktning

Vill du kombinera dina högskoleförberedande studier med musik, bild, formgivning och teater? Då kan du läsa det Naturvetenskapliga programmet med en estetisk fördjupning.

INTERNATIONELL

Är du intresserad av internationella frågor och de utmaningar mänskligheten står inför i klimatfrågan?

I undervisningen kommer du att få vara med i FN-rollspel, möta olika internationella organisationer och göra studiebesök. Fokus ligger på hur politiken, individen och vi alla tillsammans kan förändra vår omvärld. Inom ramen för programmets kurser genomför vi även en studie- och bildningsresa för att ytterligare förstärka den internationella prägeln.  Genom att välja till engelska 7 blir du väl förberedd för studier både inom och utanför Sveriges gränser.

SAMHÄLLSVETENSKAP FÖR ELEVER MED ASD

Har du ASD/Aspergers syndrom kan du hos oss läsa Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Samhällsvetenskap. Här på Danderyds gymnasium får du gå i en mindre klass med ca 10 elever. Läs mer om detta på sid (för elever med ASD).

Erik Håkansson

Biträdande rektor med ansvar för SA och ASD

Erik.Hakansson@danderyd.se