Spetsmatematik

Studiebesök på Tobii

Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda spetsutbildning i matematik. Mörbyskolan var en av tre skolor i Sverige som från och med läsåret 12/13 beviljades av Skolverket att bedriva spetsutbildning i matematik.

Det är nationell antagning, vilket innebär att det inte tas hänsyn till bostadsort vid ansökan utan rekryteringen bygger på ett antagningsprov, en intervju och ett rekommendationsbrev.

Spetsutbildningen är till för dig som har en extra fallenhet för matematik och känner att du vill ha en större utmaning i ämnet. Du får möjlighet att fördjupa och bredda dina kunskaper i en grupp med likasinnade elever.

De elever som läser spetsutbildningen har mer matematik varje vecka, eftersom man även läser matematik som Elevens val. Dessa elever går utspridda i olika klasser, men bildar en egen grupp på matematiklektioner och Elevens val-tid. Eftersom man har mer matematik varje vecka, och dessutom håller ett högt tempo, kommer man innan man har gått ut högstadiet även ha getts möjlighet att läsa och få betyg i gymnasiekursen Matematik 1c.

Undervisningen fokuserar bland annat på problemlösning och man tränas i att kunna värdera olika lösningsmetoder. Eleverna gör flera studiebesök varje år, exempelvis till Vetenskapens hus och till olika företag. Vi deltar också aktivt i olika matematiktävlingar, ofta med mycket goda resultat.

Här är några tankar från elever som går eller har gått spetsutbildningen:

• Det bästa med spetsutbildningen är att man aldrig behöver oroa sig för att det kommer bli tråkigt.
  • På spetsutbildningen i matematik behöver vi inte räkna sån't som vi redan kan, det är så skönt!
  • Det motsvarar mina förväntningar och är nog nästan bättre än jag trodde!
  • Det går snabbare framåt och jag lär mig mer.
  • Vi har många redovisningar och genomgångar istället för att bara räkna i boken.