Till innehållet
Översätt

Choose language in the dropdown below:

Aktuellt i skolorna 2023

Här samlar vi stort och smått från våra skolors värld, som har publicerats på i Danderyds kommuns webbplats och i våra sociala medier. Följ oss gärna, så får du informationen direkt i ditt flöde.

Inför skolvalet: Välkommen till öppet hus!

Skolbarn går över skolgården.

I januari är det dags att välja skola för de barn och elever som till hösten ska börja i förskoleklass, årskurs 7 eller i vissa fall i årskurs 4. Har du frågor? Känns det svårt att välja? Välkommen till skolornas öppet hus!

Här kan du se vilka dagar och tider som gäller för respektive skola

Väljer skola för ditt barn gör du mellan den 22 januari till den 12 februari 2024 via e-tjänsten Mitt skolval. Redan nu kan du läsa om hur skolvalet går till och få svar på några av de vanligaste frågorna.

Mer information om hur du väljer skola till hösten 2024

(Danderyd.se, 2023-12-07) 

Småkusligt halloweenfirande på skolorna idag

Utklädd personal från Stocksundsskolan

Flera skolor i kommunen firar just idag halloween på ett eller annat vis. På Stocksundsskolan anordnar skolans EFE-team (Elever för elever) varje år flera olika aktiviteter efter olika teman och den här veckan var det dags för den årliga spöktunnel följt av ett festlig halloweenfirande!

Detta är en tradition som gillas av såväl elever som personal och där alla, från bibliotekarien till kökspersonalen går "all in".

(Facebook och Instagram, 2023-10-27)

Just nu är det extra mycket pepp på Kevingeskolan

Lärare på Kevingeskolan framför elevernas peppskyltar.

Att peppa varandra och se till att alla mår bra är en självklarhet på Kevingeskolan. Extra speciellt och viktigt är det under våra tre peppveckor vilka infaller i samband med höstlovet. Under peppveckorna lägger både elever och pedagoger extra fokus på att peppa varandra även om både trygghet och trivsel alltid finns med i värdegrundsarbetet på skolan.

Lina Gyllensten är mentor för klass 4a på Kevingeskolan och hennes elever har bland annat en peppdörr där elevernas pepp i form av skyltar sitter uppsatta. På så vis blir alla varje dag påminda om att "kämpa på", "göra sitt bästa", komma ihåg hur bra man är och att alla är lika mycket värda.

- Under våra tre peppveckor ska vi peppa varandra till tusen och sedan ska vi fira! berättar Lina.

Några tankar från eleverna i klass 4a:

- Vi peppar varandra för att öka motivation och hopp, hålla igång varandra.
- Det känns jättebra och roligt och det får hela klassen att må bra.
- Vår peppdörr stärker och peppar oss.
- Det som är bra med pepp är att man tror på sig själv och blir bättre.

(Facebook och Instagram, 2023-10-20)

Extra fokus på läsningen i åk 4 på Enebybergs skola

Den stora läsutmaningen är en tävling som arrangeras varje år, med syftet att få elever i årskurs 4 att läsa mer. Forskning visar att ju fler böcker vi läser, desto bättre läskondis och större ordförråd får vi!

Enebybergs skola är en av skolorna som deltar i läsutmaningen.

- Vi ser till att våra elever i årskurs 4 läser extra mycket nu under hösten. De får också skriva recensioner av sina böcker, som vi sätter upp här i klassrummet. På så sätt kan de inspirera varandra och få klasskompisarna att prova nya böcker och genrer som de kanske inte hade varit nyfikna på annars, berättar Ingela Lagerlöf, lärare i åk 4 på Enebybergs skola.

Eleverna läser sammanlagt minst 30 minuter per dag i skolan och hemma. Ingela och hennes kollegor upplever att fler elever spontant pratar med varandra om böcker de läser eller har läst. De märker också att eleverna allt oftare ber om att få läsa, och flera vårdnadshavare har berättat att deras barn är mer positiva och taggade på att läsa hemma.

Heja läsningen och Enebybergs skola!

(Facebook och Instagram, 2023-10-17)

Självledarskap för att stärka den psykiska hälsan

Idag är det Världsdagen för psykisk hälsa. Syftet med dagen, som Världshälsoorganisationen (WHO) står bakom, är att öka medvetenheten om frågor kopplade till psykisk hälsa.

På Fribergaskolan får alla elever under ett pass i veckan jobba med självledarskap. Syftet är att främja den psykiska hälsan och få eleverna att se och förstå vilka möjligheter de har att själva påverka sin personliga utveckling och sin framtid. Eleverna får på ett forskningsbaserat sätt arbeta med värderingar, självkänsla, självinsikt, lärande, hälsa och motivation.

Metoden som Fribergaskolan arbetar enligt kommer ifrån Motivationslyftet och den utgår från den svenska läroplanens övergripande mål, Barnkonventionen och FN:s globala hållbarhetsmål. Arbetssättet involverar hela skolan, det vill säga alla elever, all personal samt även vårdnadshavare.

Bra jobbat, Fribergaskolan!

(Facebook och Instagram, 2023-10-10)

Ny kunskap och inspiration i vacker miljö

Så här års brukar Mörbyskolans elever i åk 9 tillbringa en heldag på Waldemarsudde på Djurgården. I år fick eleverna först en guidad visning och sedan lära sig mer om bildanalys, skiss och fotografering. Allt som en introduktion till ett fortsatt skapande inom ämnena bild och svenska.

Titta och njut!

(Facebook och Instagram, 2023-10-09)

Hurra för att vi har flest behöriga lärare i länet

Idag är det den internationella dagen för lärare och vi vill gärna passa på att hylla denna fantastiska yrkeskår!

David Lilliehöök arbetar som lärare i årskurs 4-6 på Stocksundsskolan. Han berättar att han är glad över att han har möjlighet att fokusera på undervisningen, vilket inte varit fallet på tidigare arbetsplatser, och att han älskar småstadskänslan som finns här i Danderyd.

- Jag undervisar, jag pratar med eleverna, jag ser eleverna och det gör alla andra här på skolan också. Och vi har oroligt roligt tillsammans! säger David.

Enligt statistik från Skolverket har Danderyds kommunala skolor den högsta andelen legitimerade lärare bland alla kommuner i länet. Trots att det råder brist på legitimerade lärare i hela landet, är över 80 procent av lärarna i Danderyds skolor legitimerade.

TACK alla fantastiska lärare!

Internationella lärardagen har firats den 5 oktober sedan 1994 då Unesco instiftade dagen.

Se filmen med David här

(Facebook och LinkedIn, 2023-10-05)

Högsta meritvärdet i åk 9 bland landets kommunala skolor

De elever som gick ut årskurs 9 i en kommunal skola i Danderyd i våras gjorde det med de högsta betygen bland alla kommuner i landet. Det visar statistik från Skolverket som släpptes idag.

Läs hela nyheten här

(Danderyd.se, 2023-09-29)

Idag firas den Europeiska språkdagen

Den 26 september varje år firas den Europeiska språkdagen. Syftet är att lyfta fram språk och språkinlärning som någonting viktigt, intressant och roligt. På Fribergaskolan firas dagen med ett besök på Europahusets språkkafé tillsammans med elever i årskurs 8.

- Här på Fribergaskolan ser vi språket som en kulturbärare som skapar broar och band mellan länder och människor. Genom att lära sig språk ökar vi förståelsen för oss själva och vår omvärld! säger Camilla Rosengart som är lärare i franska på Fribergaskolan.

Läs hela nyheten här

(Danderyd.se, 2023-09-26)

Det gröna hjärtat inleder läsårets värdegrundsarbete på Långängsskolan

Alla är lika mycket värda, vi respekterar varandra, ingen ska behöva känna sig utanför, vi är snälla och hjälpsamma mot varandra och vi talar vänligt till varandra. Det är de fem värdegrunder som genomsyrar arbetet på Långängsskolan och Stocksundsskolan.

Läs hela nyheten här

(Danderyd.se 2023-09-25 och Facebook 2023-09-26)

Det går att tävla i problemlösning och vetenskapligt tänkande

Det är också möjligt att forska på riktigt redan när man går på gymnasiet! I fysiktävlingen International young physicists tournament får elever möjlighet att arbeta med ett forskningsprojekt i grupp. Inför tävlingen kan de elever som vill vara med i ett läger där de under några intensiva dagar får möjlighet att vetenskapligt undersöka 17 i förväg kända problem. De får göra experiment, jämföra med teori samt diskutera massor av spännande fysik, teknik och matematik på en nivå som är långt över den vanliga i gymnasiet.

I år är Danderyds gymnasium är en av medarrangörerna i detta läger. De övriga är Vetenskapens Hus, Fysikum vid Stockholms universitet och IYPT Sverige.

Läs mer om lägret och om hur du anmäler dig på Danderyds gymnasiums hemsida

(Facebook och Instagram, 2023-09-20)

Mörbyskolans elever dansade för livet

I helgen var Mörbyskolans elever med och dansade för livet tillsammans med skolor runt om i Sverige. Syftet var att uppmärksamma den Suicidpreventiva dagen. I filmen berättar några av skolans elever om varför det är så viktigt att prata om den psykiska hälsan och hur vi genom att lyfta ämnet kan få unga att må bättre.

Se filmen på Facebook

(Facebook, 2023-09-15)

Japanska forskare på besök på Ekebyskolan

I går hade Ekebyskolan i Djursholm besök av en forskargrupp från Japan som bland annat ville lära sig mer om fritidshemmets roll i de svenska skolbarnens liv. Bland deltagarna fanns bland annat en professor i sociologi från Osaka universitet i Japan.

I Japan finns inte något fritidshem liknande det som finns i Sverige, därför ville forskarna gärna lära sig mer om hur fritidshemmets verksamhet är uppbyggd och hur det kan ge barnen en meningsfull fritid för lärande och lek.

- De hade mängder av frågor om det svenska skolsystemet och om hur fritids fungerar och hur läroplanen för fritids ser ut. Vi tittade på våra lokaler, vår skolgård och var vi äter mellis bland annat, berättar Ekebyskolans rektor Ann-Sofie Hallberg som tog emot och visade runt gruppen.

Forskarna har inom ramen för sitt projekt även intervjuat flera familjer som har barn som går på fritids, bland annat på Ekebyskolan.

(Facebook och Instagram, 2023-09-13)

Långängsskolan får hissa den gröna flaggan

Långängsskolan i Stocksund har blivit certifierade med Grön flagg. Det visar att deras arbete med lärande för hållbar utveckling är godkänt av Håll Sverige Rent. Skolan kan nu med stolthet visa upp detta för omvärlden, med en grön flagga.

– Det här är bland det viktigaste vi kan lära våra barn! säger de ansvariga pedagogerna på skolan.

Läs mer i artikeln i Mitt i

(Facebook, 2023-09-07)

Vasaskolan är nominerad till årets skolrestaurang - igen! 

Restaurang Guldtuppen som skolmatsalen på Vasaskolan heter, har blivit nominerad till Årets skolrestaurang 2023. Det blev de även förra året!

- Vi är så otroligt glada och stolta! säger Guldtuppens kökschef Caroline Larsson.

Grattis Vasaskolan säger vi! Nu håller vi tummarna… Den 31 oktober vet vi vem som vinner.

White Guide Junior vill med utmärkelsen Årets skolrestaurang lyfta fram goda exempel från skolmatssverige, där bästa tänkbara råvaror och gedigen kunskap står i fokus. Det som vägs in i bedömningen är bland annat smak, näringsriktighet, hållbarhetsarbete, måltidsmiljö och service.

(Facebook och Instagram, 2023-09-06)

Här kan du följa oss

Danderyds kommun på Facebook

Danderyds kommun på Instagram

Danderyds kommun på LinkedIn