Utan bilen-dealen uppmuntrar till en bilfri vardag

Hur beroende är du av din bil i vardagen? I Utan bilen-dealen ska 26 testhushåll från 13 grannkommuner anta utmaningen att testa på en bilfri vardag. I Danderyd är det den sportglada familjen Ekman-Rundqvist som utmanar sina invanda mönster.

Uppdatering september 2020. Med anledning av att smittspridning av covid-19 fortfarande pågår flyttas Utan bilen-dealen fram till våren 2021. Detta då en stor del av projektet handlar om att uppmuntra till resor med kollektivtrafik.

Så går Utan bilen-dealen till

Under våren 2020 ansökte ett stort antal hushåll i stockholmsområdet sitt intresse för att testa på en bilfri vardag - av dem valdes 26 hushåll ut.

Testhushållen går med på att inte använda sin bil under testperioden 1 september till 30 november 2020. Under denna period får de istället möjlighet att använda alternativ som:

  • Elcykel
  • Ellastcykel med plats för minst två barn
  • Kollektivtrafikkort
  • Ett antal livlinor med bilpool, hyrbil eller annan typ av bildelningstjänst

Under resans gång delar deltagarna på med sig av sina erfarenheter av att klara sig utan bil, bland annat via sociala medier. Syftet projektet är att uppmärksamma alternativ till bil i vardagen och att inspirera fler att bryta sina invanda bilvanor.

Projektet Utan bilen-dealen är ett samarbete inom Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen.

Följ testpiloterna i Danderyd

I Danderyd är det familjen Ekman-Rundqvist som antar utmaningen och testar på en bilfri vardag. Med en vardag full av sportaktiviteter och barn på både heltid och deltid använder de bilen mer eller mindre varje dag. Hur kommer det att gå att låta bilen stå?

Läs mer om familjen Ekman-Rundqvist och följ Utan bilen-dealen

Mer om projektet

Utmaningen Utan bilen-dealen är en del av projektet Fossilfritt 2030 - Stockholms län. Det finansieras helt av Tillväxtverket via den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden samt BioDriv Öst, Stockholms stad och Energikontoret Storsthlm. Länsstyrelsen i Stockholms län och Region Stockholm är stödjande parter till projektet.

Energi- och klimatrådgivningens projektsida för Utan bilen-dealen

Covid-19 påverkar det mesta i vår omvärld för närvarande. Projektet följer utvecklingen och myndigheternas rekommendationer och kommer att anpassa projektets upplägg utifrån den situation som råder under projektet. Testperioden är förlagd till den 1 sep - 30 nov. I projektet ingår kollektivtrafik som en del av transportmedeln. Om det behövs kommer vi att fokusera mer på cykling och andra alternativ iställer för kollektivtrafik.

 

Uppdaterad: 2020-09-07

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.