Utan bilen-dealen uppmuntrar till en bilfri vardag

Hur beroende är du av din bil i vardagen? I Utan bilen-dealen ska 20 testhushåll från 12 grannkommuner anta utmaningen att testa på en bilfri vardag. Projektet pågår våren 2021 och i Danderyd är det familjen Toren som utmanar sina invanda mönster.

Så går Utan bilen-dealen till

Testhushållen går med på att undvika så långt det går att använda sin bil för de korta bilresorna (mindre än 10 km) under testperioden 8 april till 30 juni 2021. Under denna period får de istället möjlighet att använda alternativ som:

  • Elcykel
  • Ellastcykel med plats för minst två barn

Under resans gång delar deltagarna på med sig av sina erfarenheter av att klara sig utan bil, bland annat via sociala medier. Syftet med projektet är att uppmärksamma alternativ till bil i vardagen och att inspirera fler att bryta sina invanda bilvanor.

Projektet Utan bilen-dealen är ett samarbete inom Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen.

Följ testpiloterna i Danderyd

I Danderyd är det familjen Toren som antar utmaningen och testar på en bilfri vardag.

Läs mer om familjen Toren

Mer om projektet

Utmaningen Utan bilen-dealen är en del av projektet Fossilfritt 2030 - Stockholms län. Det finansieras helt av Tillväxtverket via den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden samt BioDriv Öst, Stockholms stad och Energikontoret Storsthlm. Länsstyrelsen i Stockholms län och Region Stockholm är stödjande parter till projektet.

Energi- och klimatrådgivningens projektsida för Utan bilen-dealen

Covid-19 påverkar det mesta i vår omvärld för närvarande. Projektet följer utvecklingen och myndigheternas rekommendationer och kommer att anpassa projektets upplägg utifrån den situation som råder under projektet.

 

Uppdaterad: 2021-04-13

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.