Utan bilen-dealen

Hur beroende är du av din bil i vardagen? Hösten 2020 får 20 testhushåll i Stockholmsregionen prova att leva utan egen bil i 3 månader. Projektet är ett samarbete med Energi- och klimatrådgivningen och sista dag för intresseanmälan är 12 april.

Så går Utan bilen-dealen till

Testhushållen går med på att inte använda sin bil under testperioden 1 september till 30 november 2020. Under denna period får de istället möjlighet att använda alternativ som:

  • Elcykel
  • Ellastcykel med plats för minst två barn
  • Kollektivtrafikkort
  • Ett antal livlinor med bilpool, hyrbil eller annan typ av bildelningstjänst

Vilka alternativ som erbjuds anpassas efter hushållets behov. Testhushållen kommer också att få sprida sina upplevelser och  erfarenheter till andra nyfikna invånare i kommunen bl a genom sociala medier och lokalpress.

Vem kan vara med?

Vi söker er som…

  • Är ett hushåll med minst två personer
  • Är nyfikna på om ni kan klara er utan egen bil
  • Har minst en bil som används flera gånger i veckan
  • Har möjlighet att ersätta majoriteten av bilresorna med elcykel, lastcykel och/eller kollektivtrafik
  • Är eller vill bli aktiva på instagram och facebook och tycker det är kul att berätta om ert liv i sociala medier
  • Gärna ställer upp på intervjuer och medieinslag i kommersiella/publika mediekanaler

För att söka måste ni vara bosatt i någon av följande kommuner: Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Håbo, Nacka, Nynäshamn, Salem, Stockholms stad, Sundbyberg, Sollentuna, Tyresö eller Österåker.

För att delta behöver alla i ert hushåll förbinda sig till att inte använda er bil/bilar under hela tremånadersperioden och berätta om ert liv utan egen bil på sociala medier. En av er som söker måste ha fyllt 18 år vid ansökningstillfället.

Anmälan och villkor

Sista dag för intresseanmälan är 12 april 2020. På Utan bilen-dealens projektsida hittar du allt du behöver veta och formulär för anmälan.

Projektsida för Utan bilen-dealen

Information med anledning covid-19

Projekt följer noggrant myndigheternas rekommendationer och kommer att anpassa projektets upplägg och tidsramar utifrån den situation som råder. Anmälan för att delta i projektet är nu öppen, men testperioden är förlagd till hösten, 1 september – 30 november. 

Om projektet

Utan bilen-dealen är en del av projektet Fossilfritt 2030 - Stockholms län. Det finansieras helt av Tillväxtverket via den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden samt BioDriv Öst, Stockholms stad och Energikontoret Storsthlm. Länsstyrelsen i Stockholms län och Region Stockholm är stödjande parter till projektet.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.