Familjen Toren antar utmaningen

I Utan bilen-dealen antar 20 testhushåll från 12 grannkommuner utmaningen att skippa bilen under milen. I Danderyd är det familjen Toren som ska maxa cyklingen.

Följ Utan bilen-dealen på Instagram

Du hittar alla inlägg från projektet på Instagram genom att söka på taggarna:

#utanbilendanderyd

#utanbilendealen

"Lättast blir att hoppa upp på cykeln och dra iväg!"

Testhushållen går med på att undvika att använda sin bil för de korta bilresorna (mindre än 10 km) under testperioden 8 april till 30 juni. Under denna period får de istället låna elcykel och ellastcykel. Danderydsfamiljen Toren är redan inbitna cyklister. Att låta bilen stå ser de som en rolig men också viktig utmaning som de hoppas ger ringar på vattnet.

- Vi vill visa fördelarna med att cykla mer i vardagen, och även lära av andra som deltar i projektet. Här i Danderyd finns det goda förutsättningar att t ex göra ärenden med cykel, säger Anders Toren.

Förutom pappa Anders, utbildningsledare, består familjen också av Marga, gymnasielärare och hemspråkslärare, och barnen Anna, som älskar att spela fotboll, och Calle som gillar bilar och båtar.

- Vi älskar att vara aktiva utomhus. Oavsett om det handlar om att paddla kajak, odla frukt och grönsaker, vandra i skogen eller att stötta barnens aktiviteter. De gånger vi använder bil är det främst till sportevenemang, berättar Anders.

Vad tror ni blir svårast under utmaningen?

- Det blir att planera resor och att avgöra om batteriladdningen på elcykeln är tillräcklig. Lättast blir att hoppa upp på cykeln och dra iväg!

Utmaningen Utan bilen-dealen är en del av projektet Fossilfritt 2030 – Stockholms län. Den finansieras av Tillväxtverket via den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.

Uppdaterad: 2021-04-13

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.