Följ testpiloterna i Danderyd

Under våren 2020 ansökte ett stort antal hushåll i stockholmsområdet sitt intresse för att testa på en bilfri vardag - av dem valdes 26 hushåll ut. I Danderyd är det den sportglada familjen Ekman-Rundqvist som är testpiloter i Utan bilen-dealen. Lär känna familjen och följ med på deras resa!

Följ Utan bilen-dealen på Instagram

@danijelarundqvist

@nilsnisseekman

@danderydskommun

Du hittar alla inlägg från projektet på Instagram genom att söka på taggarna:

#utanbilendanderyd

#utanbilendealen2020

"Vi vill gärna visa andra att det går!"

För Danijela Rundqvist och Nils Ekman i Danderyd är Utan bilen-dealen en utmaning som passar dem som handen i hockeyhandsken.

- Vi läste om Utan bilen-dealen på kommunens Facebooksida och kände direkt att det var ett spännande utmaning. Dels för att det handlar om att skapa goda vanor när det gäller vår miljö och dels för att det är ett sätt att få in mer motion i vardagen. Det är klart att det kanske inte kommer att vara så kul när det haglar i november – men det är det som är utmaningen. Vi vill gärna visa andra att det går!, berättar Danijela.

Livspussel och logistik

Familjen - som består av Ella 2 år samt Melvin 14 år och Evelina 10 år varannan vecka - använder bilen mer eller mindre varje dag. Och med intressen som ridning, hockey, simskola, paddel och annan träning flera gånger i veckan är det kanske inte så konstigt. För den som är  sportintresserad kan namnen Rundqvist och Ekman dessutom klinga bekant.

De har båda långa meritlistor som hockeyspelare och engagerar sig nu i sport, idrott och hälsa på olika sätt utanför rinken.

- Tidigare tränade vi för att bli bäst – nu tränar vi för att må bra. Därför är budskapet om vardagsmotion viktigt för oss, säger Danijela och vårt samtal avbryts kort av att Nils kommer hem. Han har varit och spelat paddel och är helt lyrisk. De konstaterar båda att det kommer gå snabbt att cykla till sporthallen på elcykel. - Ingenting är omöjligt, menar Nils Ekman.

Vad kommer då att bli den största utmaningen?

- Förutom vädret i november kommer det nog att bli barnens aktiviteter, att få dem att köpa upplägget att vi inte har tillgång till bil. Vi har också ett lantställe i Öregrund som är rätt komplicerat att ta sig till med kollektivtrafik. Matinköp kan också vara en utmaning, säger de och konstaterar att nästa steg blir att göra en plan för barn, mat och logistik.

- Att få ihop detta kommer bli ett pussel, vi har fantastiska vänner, grannar och familj som stöd så vi hoppas att vi får ihop det, säger Nils Ekman.

Uppdaterad: 2020-06-10

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.