Äggstra mycket tack för maten – så sorterade Danderyd 2022

Äggskal från cirka 70 miljoner ägg! Så mycket skal blir det årligen vid påsk i Sverige. Av skal och annat matavfall kan man göra klimatsmart biogas. Det blir också fin växtnäring till åkermark. Nu vill vi tacka alla hushåll och verksamheter för flitigt sorterande förra året av äggskal och annat matavfall som inte kan ätas upp.

Äggskal i form av ett hjärta på ett bord. Bilden är en del av kampanjen Älska matavfall, ett samarbete inom Sörab-kommunerna. Ska användas i matavfallssammanhang.

Så mycket matavfall sorterades 2022

I Danderyd sorterades hela 1 109 ton matavfall ut förra året. Biogasen som görs på det matavfallet kan driva en gasbil 55 varv runt jorden. Så tack till alla hushåll och verksamheter som sorterade matavfall förra året!

Minska matsvinnet!

Matavfall i all ära men det viktigaste är förstås att maten äts upp i stället för att slängas. Men sånt som normalt inte äts, som till exempel skal från ägg, morötter, potatis och banan kan du med gott samvete slänga som matavfall.

Börja du också

Det ska löna sig att göra något bra för miljön. Därför betalar du som sorterar inte lika mycket för din avfallshämtning som den som inte sorterar. Viktavgiften för matavfallet är satt till 0 kronor och inga kostnader tillkommer för sorteringsutrustningen.

Sortera matavfall