Danderyds gymnasiums frukostsatsning hyllas – nu i final!
Varje morgon kl. 07:45 – 09:45 serveras frukost i skolmatsalen på Danderyd gymnasium. Ett inslag som är mycket uppskattat hos både medarbetare och elever på skolan. Och nu har frukostsatsningen tagit skolan hela vägen till finalen i tävlingen Arla Guldko!

Lotta Askeholt är kökschef på Danderyds gymnasium.
- Vi började servera gratis frukost till alla elever för drygt två år sedan och vi ser verkligen så många fördelar med detta. Från undervisande lärare hör vi till exempel att eleverna är piggare under första lektionen och att de orkar koncentrera sig längre in på skoldagen, berättar Lotta Askeholt.
- Jag har också hört om elever som har valt vår skola tack vare frukosten och vår goda mat. Då känner jag att vi verkligen har lyckats!
Chiapudding och smoothie
Frukostarna består av bland annat havregrynsgröt, hårt och mjukt bröd, smör, ost, grönsaker, fil, cornflakes, havrepuffar och hemgjord granola. På tisdagar serveras smoothie och på torsdagar chiapudding.
- Kollegan Marie gör även en underbar rawfood-Nutella som är väldigt poppis.
En fördel med frukostserveringen kan låta lite mer oväntad, men det är den inte enligt Lotta:
- Vi har minskat den andel av maten som eleverna slänger, det så kallade tallrikssvinnet med 40 procent! När eleverna kommer till lunchen är de inte längre så vrålhungriga som de var tidigare. Det vill säga, de behöver inte lassa fullt på tallriken, för att sedan slänga en massa som de inte orkat äta upp. Nu tar de istället i större utsträckning så mycket mat som de faktiskt kommer att äta. Det är en fantastisk vinst för oss i köket och vi hade faktiskt på känn innan att det skulle bli just så, säger Lotta Askeholt.
Bra start för alla
Medarbetarna i köket och matsalen upplever också att de under frukostarna har möjlighet att få en bättre kontakt med eleverna.
- Eftersom det är lugnare här på morgnarna, får vi möjlighet att prata med eleverna. Vi blir inte de sura ”mattanterna”, istället blir vi kallade med namn. Vi får en väldigt fin kontakt och alla får en bra start på dagen helt enkelt.
Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden. Vilken frukostsatsning av de tre som nu är i final som tar hem priset 2025 avslöjas den 12 maj
Vi hejar på er, Lotta och gänget!
På bilden syns från vänster Christian Apolo Castro, Weronica Deinoff, Sharifa Kousa, Marie Olander, Jenny Pihl, Lin Tai Lam och Lotta Askeholt som alla arbetar i köket på Danderyds gymnasium.