Älska matavfall!

Alla hjärtans dag och visst älskar vi matavfall! Inte att förväxla med matsvinn som är sånt som hade kunnat ätas upp i stället för att slängas. Nej, vi menar det som blir över efter matlagning som potatisskal till exempel. Genom att det sorteras kan vi göra något väldigt bra av det.

Hjärta skapat av matavfall.

Varför sortering?

Genom att sortera tar man tillvara på det som slängs så att det blir en resurs i stället för att bara eldas upp. Av matavfallet görs klimatvänlig biogas som kan användas som drivmedel i fordon samt biogödsel som ger näring till åkrarna.

Enkelt att sortera

Att sortera matavfall är enkelt! Det handlar bara om att matresterna läggs i en annan påse och i en annan behållare än restavfallet. Från kommunen får du all utrustning du behöver för att komma i gång.

Bra för plånboken

Visste du att kommunen har en miljöstyrande taxa? Det innebär att den som har abonnemang för matavfallsortering har en lägre avgift för avfallshämtningen. Det ska löna sig att skapa miljönytta!

Ingen sortering – häng på du också!

I Danderyd finns det väldigt många duktiga sorterare men ännu mer skulle kunna sorteras ut. Genom vår e-tjänst kan du enkelt byta abonnemang.

Mer om matavfallssortering