Dags för vårstädning och garagerensning?

Snart är förhoppningsvis våren på ingång - en gång för alla. Det betyder garagerensning, vårstädning och trädgårdstider för många. Men vad gör man av gammal målarfärg, prylar, trädgårdsavfall och annat som rensas ut? Och när är återvinningscentralen öppen? Här får du koll!

Äldre kvinna framför växthus

Lämna eller få grovavfall hämtat utan kostnad

Grovavfall är sådant som är för stort för att rymmas i ditt vanliga avfallskärl som till exempel trasiga möbler. Du kan själv transportera detta till en av avfallsbolaget SÖRABs återvinningscentraler. Det går även bra att beställa hämtning genom kommunen. Hämtningen är kostnadsfri för enskilda hushåll och omfattar 2 kubikmeter per tillfälle.

SÖRABs återvinningscentraler
Mer om grovavfallshämtning

Detta gör du av ditt trädgårdsavfall

Det bästa är att ha en egen kompost för trädgårdsavfall, men du kan även få det hämtat av kommunen.

Antingen kan du få hämtat i kärl för trädgårdsavfall som töms på bestämda dagar eller genom att beställa enstaka hämtningar i papperssäckar (kom ihåg att det ska vara komposterbara papperssäckar utan inbyggd plast). Det finns även möjlighet att hyra en container.

Observera också att det är nya regler för eldning av trädgårdsavfall från och med i år.

Priser för hämtning  av trädgårdsavfall
Regler kring eldning av trädgårdsavfall

Se till att ditt farliga avfall hamnar rätt

Målarburkar, sprayflaskor och elavfall är exempel på avfall som inte ska slängas i vanliga soptunnan eller bland grovavfallet eftersom de kan innehålla skadliga ämnen. Istället kan du lämna in dem separat till en av SÖRABs återvinningscentraler, alternativt få det hämtat kostnadsfritt genom tjänsten Returkassen.

Returkassen – kostnadsfri hämtning

Låt dina prylar skänka glädje

Men innan du slänger, fundera på om du istället kan skänka, byta eller sälja prylarna! Här kommer några tips på vägen:

  • På Facebook finns det grupper för byt och sälj i Danderyd.
  • Lämna hela och trasiga textilier till de klädbehållare som finns i kommunen. Det är Human Bridge som hanterar dessa och deras logga står på behållaren. På så sätt vet du att det är en godkänd aktör i kommunen.
  • Lämna saker och textilier till den mobila återvinningscentralens återbruksbil.

Karta textilbehållare
Mobila återvinningscentralen

För frågor och beställningar

Kontakta kommunens kundtjänst för avfall hos Urbaser 08-408 080 70 eller avfall@danderyd.se. Du kan även göra flera ärenden via våra e-tjänster.

E-tjänster – beställ och hantera avfallstjänster