Gemensamt arbete för god och hälsosam mat

Alla kommunens förskolor, skolor och vård- och omsorgsboenden utom tre har ett eget kök, där den mat som serveras också tillagas.

Du läser nu en artikel från Danderydsaktuellt, kommunens egen tidning med information & tips för dig som bor och verkar i Danderyds kommun. Vill du läsa hela tidningen? Läs den här: Danderyds aktuellt februari 2020

Liselott Holgersson är kommunens koststrateg som regelbundet besöker köken för att bland annat se över deras rutiner, inköp och menyer.

- Mitt uppdrag är bland annat att se till att maten är näringsriktig och hållbar, att omvärldsbevaka och hålla koll på trender och att se till att kökspersonalen löpande får utbildning och inspiration.

I köken arbetar en kock och på de större enheterna ytterligare en eller ett par personer. Tre av kommunens skolor har ett kök som är för litet för att kunna tillaga egen mat, de har istället ett så kallat mottagningskök där de tar emot mat som tillagats på någon av de andra skolorna.

Personal i köket på Majstigens förskola.Liselott Holgersson besöker Jeanette Nygård som arbetar som kock på Majstigens förskola.

Våra kök har blivit kravcertifierade

- Alla är inte lika kreativa som Jeanette på Majstigen, men en önskan om att laga och servera god och hälsosam mat har alla våra kockar gemensamt, säger Liselott.

- I höstas blev nästan alla våra kök Kravcertifierade. Det är förstås jätteroligt och någonting som vi alla är väldigt stolta över, berättar hon.

Rivna morötter vackert upplagda i en skål.

Fakta om maten i våra förskolor och skolor

  • 24 av 25 av våra kommunala förskolor och skolor och alla våra vård- och omsorgsboenden har ett eget kök där maten som serveras också tillagas.
  • I möjligaste mån tillagas måltiderna från grunden av råvaror som är bra, hållbara och säsongsanpassade.
  • Idag är omkring 30 procent av råvarorna som används ekologiska.

Mer om maten i våra kök och förskolor

Krav-certifiering

Köken i alla våra förskolor, skolor och vård- och omsorgsboenden utom fyra är Krav-certifierade. I de certifierade köken är minst 25 procent av livsmedlen godkända enligt Kravs regler. Det betyder att de vegetabiliska livsmedlen är ekologiska, att fisken är MSC-märkt och att köttet är ekologiskt och Krav-märkt.

Läs mer

Reportage från Majstigens förskola där Jeanette Nygård är kock