Till innehållet
Översätt

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation

Robert Haegerstrand - vinnare i vår skrivtävling

Under sommaren har elever födda mellan 2002-2008 haft möjlighet att delta i en skrivartävling som arrangerats i samband med Danderyds demokratijubileum. Nu har vi utsett en vinnare i tävlingen - Robert Haegerstrand.

_______________________________________________________________

Lever vi i ett jämställt samhälle?

Kampen om ett jämställt samhälle har drivits på under flera århundraden. Det har varit om att kvinnor ska ha samma rättigheter som män, färgade som vita, homosexuella som hetrosexuella och flera andra grupper av folk som behövt kämpa för att bli behandlade som en likvärdig. Men är kampen klar eller finns det fortfarande en obalans i vårt samhälle? 

Detta är en fråga som är väldigt svår att svara helt rätt på, man måste tänka på så många olika perspektiv. I den juridiska frågan så finns det ett svar men inom samhället diskriminering så finns det ett annat. Så det blir nog enklare om man svarar enskilt för olika perspektiv.

Den nog viktigaste delen i att ha ett jämställt samhälle är om alla har samma rättigheter inom juridiken. Om man bara ska läsa av lagarna rakt av så är det ganska så enkelt att säga att vårt samhälle är juridiskt jämställt. Det finns inget skrivet som gör livet enklare för en grupp människor jämfört med de andra eller som gör livet orättvist för några. Men det är fortfarande inte så enkelt. I snitt så får män längre fängelsetid för samma brott och de vinner mycket mer sällan vårdnaden av barn. Alltså så kan man inte riktigt säga att vi är ett juridiskt jämställt samhälle.

Men sen när det gäller diskriminering i samhället så ser det lite annorlunda ut. Du kanske hört om löneskillnaden. Fraserna “70 cents on a dollar” eller liknande har gått runt över sociala medier, detta pratar om hur kvinnor tjänar mindre pengar för samma arbete och just i det här fallet så menar de att de känner 70 cent för varje dollar en man tjänar. Just denna siffra är inkorrekt men från flera olika undersökningar så har man hittat att i snitt så tjänar kvinnor runt fyra procent mindre än vad män gör för samma arbete under samma förutsättningar.  Så diskrimineringar i samhället och på arbetsplatsen visar också att vi inte har det helt jämställt fast åt andra hållet.

Sen så kommer vi till det som varit så stort den senaste tiden, diskrimineringen mot färgade. Rörelsen BLM eller Black Lives Matter har gått på sociala medier, nyheter och vart man än går. Detta är då en rörelse som startade lite efter att en polis hade dödat den färgade mannen George Floyd utan någon riktig bra anledning. Det var dock inte första gången som något sånt hände, man har hört i flera år om hur polisen arresterar och behandlare färgade personer annorlunda enbart på grund av deras hudfärg men just denna händelse var den som tände gnistan i folk. Så där har vi återigen att samhället inte behandlar alla likadant.

Som vi ser från det här så är vårt samhälle inte helt jämställt men det är inte så att det är bara en grupp som får de bra och en som får de dåliga. Det är alltså inte samma personer som blir diskriminerade hela tiden utan det variera beroende på situationen.


Författare: Robert Haegerstrand, åk 9

____________________________________________________________

Om tävlingen

Skrivtävlingen gick ut på att skriva en debattartikel om någon av nedanstående frågeställningar.

1. Vid vilken ålder ska det vara tillåtet att rösta i Sverige?
2. Är sociala medier ett hot mot eller en möjlighet för demokratin?
3. Lever vi i ett jämställt samhälle?  

Om vinsten

Vinnaren får ett presentkort värt 1 000 kronor på Gogift.

Juryn bestod av:

  • Monica Renstig, utbildningsnämndens ordförande, med lång erfarenhet av journalistik och författarskap
  • Jenny Åkervall, ledamot i kultur- och fritidsnämnden, med lång erfarenhet av journalistik och författarskap
  • Viveca Sten, deckarförfattare

Författaren Viveca Sten sitter i en soffa med ett par glasögon i handen.

Deckarförfattaren Viveca Sten fanns med i juryn.