Frågor och svar om idrotten och pandemin

Nedanstående gäller under perioden den 21 december 2020 till och med den 24 januari 2021 inom idrotten och för idrottsföreningar som är verksamma i Danderyds kommun.

Kultur- och fritidsnämndens beslut från den 20 december

Vad är det som gäller nu?

Alla idrottsföreningar ombeds att begränsa sina verksamheter maximalt. Från och med den 21/12 till och med 24/1 får ingen föreningsverksamhet bedrivas i de idrottshallar, idrottsplatser, ishallar eller uterinkar som kommunen äger.

När det gäller idrottshallarna ska ingen träning bedrivas där alls, varken spontant eller med förening, då det finns en ökad risk för smittspridning vid aktiviteter som sker inomhus. Samma sak gäller vid kommunens utomhusisrinkar, som utgör en mindre och begränsad yta. Inte heller där är spontanidrott tillåten just nu. Kommunens simhall – Mörbybadet – håller stängt så länge restriktionerna gäller.

Vad är anledningen till dessa restriktioner?

Bakgrunden är det rådande smittläget i regionen och att alla ombeds göra vad de kan för att begränsa en smittspridning.

Smittskyddsläkaren i Stockholm uppmanar idag den 22 december alla invånare i länet att avstå från all organiserad uteträning fram till och med 24 januari med anledning av den allvarliga smittspridningen. Det gäller även yngre barn och ungdomar.

Vad menar vi med spontanidrott?

Med spontanidrott menas fysisk aktivitet på egen hand utan någon förenings medverkan. Spontant idrottande uppmuntras, men det måste ske på ett säkert sätt – och utomhus.

Spontanidrott kan bedrivas till exempel i kommunens motionsspår och utegym. Dessa anläggningar håller öppet, men besökare uppmuntras att så långt det är möjligt hålla ett avstånd till varandra. Danderyds grönområden är dock stora och har plats för många.

På grund av utomhusisrinkarnas begränsade storlek, är den så kallade allmänhetens åkning inte tillåten där just nu.

Vad gäller för till exempel tennis och curling?

Hallarna för tennis och curling ägs av föreningarna själva och de ansvarar för drift och skötsel. Det betyder att kommunen inte kan göra mer än att råda dem att begränsa sina verksamheter maximalt, så som vi har gjort på våra anläggningar.

Vad gäller för ridverksamheten?

Ridklubben huserar i kommunens fastighet, men de ansvarar för drift och skötsel av anläggningen.  Eftersom det finns levande djur i ridhuset som behöver regelbunden omsorg, är det inte möjligt att stänga verksamheten. Men de bör liksom alla andra göra vad de kan för att begränsa sin verksamhet så mycket som möjligt.

Hur kan man tänka generellt kring möjliga fritids- och idrottsaktiviteter utomhus?

Idrottandet skapar rörelseglädje och meningsfull sysselsättning för väldigt många och det är fortsatt viktigt att framför allt barn och unga rör på sig, men det måste ske på ett säkert sätt och det måste ske utomhus. Några tips: utnyttja utegymmen, ta en promenad i något av Danderyds grönområden, testa skateparken, spring en runda på något av motionsspåren, gå en dagsetapp på Roslagsleden eller varför inte: ta ett dopp! Badstegarna ligger i på flera platser, så länge det inte finns någon is.

Uppdaterad: 2020-12-22

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.