Förbud mot att elda och grilla i Stockholms län

2018-07-20 10:06

Det är förbjudet att elda i hela Stockholms län. Förbudet omfattar alla former av öppen eld, till exempel att grilla på iordningställda grillplatser samt att använda trangiakök, stormkök eller medtagen grill.

Se Länsstyrelsen för mer information och tips

Danderyd begär lagändring för ökad trygghet

2018-01-26 12:56

Tiggeri har blivit allt vanligare i Danderyd, liksom i många andra kommuner. Danderyds kommunstyrelse begär nu att ordningslagen ändras och gör det möjligt för kommuner att förbjuda tiggeri.

Att leva med tiggeri som daglig sysselsättning är inte värdigt. Många gånger är tiggare utsatta  människor som utnyttjas av andra. Samtidigt har politiker i Danderyd blivit kontaktade av medborgare som upplever ett ökat obehag och otrygghet med tiggare på allmänna platser i kommunen.

I ett brev till justitieminister Morgan Johansson har Danderyds kommunstyrelse därför begärt en lagändring som ger kommuner möjlighet att reglera tiggeriet i de lokala ordningsföreskrifterna. Det skulle kunna öka lokala politikers handlingsutrymme för att bidra till en lugnare och säkrare miljö för medborgarna, samtidigt som det signalerar att Sverige inte accepterar att människor utnyttjas, skriver kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M) i brevet.

Danderyds kommunstyrelse: Brev till Morgan Johansson