Socialkontorets fax ur funktion

2018-12-17 09:47

Socialkontorets faxnummer är för närvarande ur funktion på grund av tekniska problem hos Telia. Om du brådskande söker kontakt med socialkontoret mejla vår funktionsbrevlåda:

Det går även bra att ringa Danderyds kommuns växel på telefonnummer: 08-568 910 00

Invigning av Dagermans stig

2018-05-31 17:04

Söndagen den 3 juni kl.15.00 invigs Dagermans stig på Bäverstigen i Enebyberg. Ceremonin inleds med tal om Dagermans tid i Enebyberg av Anders Bergstrand, ordförande i Enebybergsbibliotekets vänner.

Invigningen fortsätter sedan med tal av Olle Reichenberg och Margareta Byström samt avtäckning av vägskyltarna. Ceremonin avslutas med vandring längs med Dagermans stig och kaffe i Gösta Malmengård trädgård. Varmt välkomna.

 

Stig Dagerman

Läs mer om Stig Dagerman

Man börjar dikta tidigt. Som barn är man alltid diktare. Sen blir man avvand, i de flesta fall. Så konsten att bli diktare är att inte låta livet eller människorna eller pengarna vänja en av med det...

(Ett barns memoarer 1948)

Stig Dagerman, författare och journalist, föddes 1923 i Älvkarleby, utbildade sig och arbetade i Stockholm. Han bodde under 1950-talet vid Fenixvägen i Enebyberg, i villan med utsiktstornet, där han hade sitt skrivarrum. 1954 valde han att sluta sitt liv.

Dagerman debuterade 1945, endast 22 år gammal, med romanen Ormen som i ett slag gjorde honom berömd. Därpå följde De dömdas ö, Bränt barn och Bröllopsbesvär. Han skrev även noveller – bland dem Att döda ett barn som flera gånger filmats – liksom dramatik, reportage och debattinlägg. I tidningen Arbetaren, där han var kulturredaktör, publicerades hans samhällssatiriska dagsverser ”Dagermans dagsedlar”.

Han har översatts till många språk. Nya översättningar tillkommer alltjämt, femtio år efter hans död.

En dag om året borde alla låtsas,
att döden vilar i ett vitt schatull.
Inga stora illusioner krossas,
och ingen skjuts för fyra dollars skull.

Världskatastrofen sover lugnt och stilla
emellan lakan på ett snyggt hotell.
Inget rep gör någon broder illa,
och ingen syster slumrar vid ett slutet spjäll.

Inga män blir plötsligt sönderbrända
och ingen dör på gatorna just då.
Visst är det lögn, det kan väl hända.
Jag bara säger: Vi kan låtsas så.

(Ur Dagsedlar 1954)