Till innehållet
Översätt

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation

Isbana

Isbanan ligger i Enebybergs ishall som ägs sedan 2016 av Danderyds kommun. Vårt mål är att ha en hög iskvalité varje dag under de förutsättningar vi har.

Säsongen är lång (augusti – juni) och detta kräver en hel del isvård. Belastningen blir hög på maskiner, utrustning och personal.

Isvård, vad betyder det?

Isvård för oss är inte bara en spolning med ismaskinen utan mycket mer än så. Ismaskinen har flera delmoment som man kan använda sig av separat. Dessa delmoment är hyvling, tvättning och spolning. Hyvling görs med den kniv som sitter under själva aggregatet, denna kniv byter vi varje vecka. Meningen med själva hyvlingen är att få en plan och jämn yta och vi hyvlar både på tvärsen och i cirklar.

Tvättning gör så att skären fylls igen samt suger upp smuts från isen, tvätten och hyvlingen gör själva grunden för en bra is. Spolningen kommer sist, det blir själva åkytan. Utöver detta så tillkommer också kantfräsning och hyvling runt sargen samt vid porten. Nivåskillnaden på isen är viktig och då är det väldigt viktigt med en jämn yta vid porten där vi ständigt åker in och ut.

Ismaskinen väger runt 5 ton när den är uppfylld med vatten och sikten för föraren är väldigt dålig. Därför är det extremt viktigt att ingen vistas på isen under spolningar samt att båsdörrarna är stängda.

För övrigt gäller också att ingenting får lämnas på isen eller på sargkanten så som puckar, flaskor, klubbor. Fastnar något i skruven på ismaskinen så kan det gå illa och skruvarna kan skadas.

Eftersom att det är enmansbetjäning på kvällar och helger så är vi tacksamma om ledare hjälper till med att bland annat flytta burar och grovstäda omklädningsrummen. Kom ihåg att hjälpa oss med burar även vid matcher, vilket lätt kan glömmas, samt att  tänka på att hålla tiderna vid träningspassen. Tänk också på ”30 min regeln"!