Mötesplatser och språkträning

Välkomstcenter för nyanlända i biblioteket Mörby Centrum

Här får du som är nyanländ i Danderyd stöd och råd i allmänna frågor av volontärer och representanter från civilsamhället i Danderyd.

Öppettider välkomstcentret

Tisdagar 13-15, onsdagar 17-19, torsdagar 10-12 och fredagar 13-15. Drop-in.

Välkomstcentret är ett samarbete mellan kommunen, Danderyds församling, En utsträckt hand, Alla Tillsammans i Danderyd och Borgenkyrkan. Fler föreningar och volontärer är välkomna att ansluta sig. Välkomstcentret erbjuder även en möjlighet för föreningar som vill engagera sig för integrationen att bjuda in personer som är nya i kommunen till sina verksamheter och aktiviteter.

Välkomstcentret i Danderyd

Träffa nya vänner i Danderyd

Vi matchar nya och etablerade Danderydsbor som träffas två och två eller tillsammans med sina barn. Man träffas en gång i cirka 1 timme för att t ex fika eller gå en promenad i grannskapet. Mötet är en chans för båda att utbyta erfarenheter och lära sig något nytt.

Så här går det till

  1. Anmälan. Registrera dig på Kompisbyråns webbplats. Du väljer om du vill anmäla dig själv eller tillsammans med dina barn. Du kan även få hjälp att anmäla dig i Välkomstcenter för nyanlända på plan 5 i Mörby centrum (i biblioteket).
    www.kompisbyran.se/danderyd 
  2. Matchning. Vi hittar en person eller en annan barnfamilj att matcha dig med. När vi hittat en matchning kontaktar vi dig.
  3. Mötet. Ni träffas i Danderyd och fikar, går en promenad eller hittar på en aktivitet tillsammans med barnen.

Om ni tycker det är kul får ni gärna fortsätta ses efter det första mötet, eller så kan du anmäla dig igen för att få en ny matchning.

Om Kompisbyrån Danderyd

Kompisbyrån Danderyd drivs av Danderyds kommun och de ideella organisationerna Kompisbyrån och Alla Tillsammans i Danderyd. Tillsammans vill vi öka gemenskapen mellan nya och etablerade Danderydsbor genom enkla och roliga möten.
Kontakt

danderyd@kompisbyran.se

www.kompisbyran.se/danderyd

Träna svenska på Danderyds bibliotek

Tisdagar 14.30 i Biblioteket i Mörby Centrum plan 5. Mötesplats för dig som vill träna din svenska och få hjälp med svenskläxan. Drop-in för både dig som har bott i Sverige länge eller nyligen flyttat hit. Arrangeras av Danderyds församling, Svenska kyrkan.

Prata svenska – kafé i Enebykyrkan

Torsdagar 12.00-14.30 i Enebykyrkan, Eneby Torg. Drop-in för att öva din svenska, umgås och lär känna nya vänner. Här kan du även få hjälp med dina svenskaläxor. Arrangeras av Danderyds församling, Svenska kyrkan.

Danderyds församlings aktiviteter (Svenska kyrkan)

Öppna förskolan

Det finns fyra öppna förskolor i Danderyd. Dessa är jättebra mötesplatser för dig som är föräldraledig och barnen.

Öppna förskolan

Drop-in fotboll för integration

Plats och tid är Mörbyskolans BP, Vendevägen 94, lördagar, kl. 18 - 20. Drop-in fotboll för alla som bor i Danderyd och är över 18 år. 

Fotbollsträningen är gratis och ingen föranmälan krävs. IFK Stocksund ställer upp med tränare och Alla Tillsammans i Danderyd bidrar med två assisterande tränare som tidigare har spelat mycket fotboll och varit fotbollstränare. 

Förhoppningen är att det ska vara en bra mix av nyanlända och etablerade kommuninvånare. Tanken är att fotbollsplanen blir en mötesplats för fotbollsintresserade – där möjligheten att knyta nya kontakter öppnas för alla deltagare.

Arrangörer är Danderyds Kommun i samarbete med IFK Stocksund och Alla Tillsammans i Danderyd med stöd från Stockholmsidrotten.

IFK Stocksund

Gå med i Facebookgruppen: Alla tillsammans i Danderyd

Löpgrupp för kvinnor

Mötesplatsen är 18.45 vid Eneby torg utanför Marias hårsalong, måndagar udda veckor.

Här träffas både etablerade och nyanlända kvinnor på ett avslappnat och välkomnande sätt, samtidigt som det ger både frisk luft och möjlighet till motion. Gruppen joggar eller promenera 2,5 eller 5 km. Om du vill finns även möjlighet att hänga på en större löpgrupp som kör olika löpövningar, intervaller och styrka.

Gå med i FB-gruppen SSE Welcome så får du all information du behöver för att delta.

SSE Welcome

Kommunens kultur- och fritidsutbud

Kommunen har ett stort kultur- och fritidsutbud där alla kommuninvånare är välkomna och kan träffas utifrån gemensamma intressen. Se Upplev och göra i Danderyd för mer information:

Uppleva och göra

Invitationsdepartementet

Invitationsdepartementet finns för att sammanföra människor som vill bli bättre på svenska med människor som pratar flytande svenska, över en hemlagad middag. Anmäl dig här om du vill bjuda eller gå på middag:

Anmälan för middag

Welcome!   

Ladda ner appen som gör det lättare för nyanlända och lokalbor att få kontakt genom att chatta och mötas. Welcome! finns på fyra språk: arabiska, persiska, svenska och engelska. Chattar kan direktöversättas mellan språken. Du kan filtrera flödena så att du kopplas med människor som bor i ditt närområde. Appen finns på App store och Google play store.

Ladda ner Welcome via App store

Box 28, 182 11 Danderyd

Fax 08-568 911 04

Kontakta oss

Socialkontoret har flyttat till ny adress

Mörby centrum, våning 5, ingång vid Friskis & Svettis (entré F)

Följ golvmarkeringarna på butiksplan och anmäl ditt besök i Kontaktcenter.

Ordinarie öppettider för Kontaktcenter: måndag-fredag 8-17.

Uppdaterad: 2018-06-26

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.