Så minskar vi matsvinnet i Danderyd
I Danderyds kommun arbetar vi aktivt för att minska matsvinnet, bland annat genom att mäta den mat som slängs, måltidsplanera för hur många elever som är närvarande och engagera eleverna i roliga matsvinnstävlingar.
En enorm mängd mat, ungefär en tredjedel av all mat som produceras globalt, kastas istället för att konsumeras. Detta är ett stort slöseri med resurser eftersom miljöpåverkan är betydande både vid matens produktion och vid hanteringen av avfallet.
Mycket av vikten ligger på vågen
Att åskådliggöra hur mycket som slängs är en viktig del inom de kommunala verksamheternas arbete för ett minskat matsvinn.
- Grunden för att minska matsvinnet är att mäta, säger kommunens koststrateg Liselott Holgersson.
- Det som mäts det syns, fortsätter hon. Därför mäts lunchens matsvinn under en period varje år. Olika sorters svinn noteras; det som slängts i köket vid tillagning, det från serveringen och det som slängts från tallriken – det så kallade tallrikssvinnet. Flera skolor mäter tallrikssvinnet kontinuerligt, en del väger en dag i veckan och vissa väger till och med varje dag. Sen redovisas mängderna på lämplig plats, som i matsalen eller vid diskinlämningen, för att inspirera såväl elever som personal att bli bättre.
Minskat matsvinn – en win win
Varje vår arrangeras också en matsvinntävling för de kommunala skolorna där det handlar om att ha minst mängd tallrikssvinn. Ett vandringspris är framtaget som vinnaren får ha under året. Regerande mästare tre år i rad har varit Kyrkskolan som nu senast uppvisade ett resultat på 6 gram tallrikssvinn per ätande elev! Om mängderna dras ned så mycket är det, precis som för hushållen, även fördelaktigt ur ett ekonomiskt perspektiv. Arbetet mot matsvinn blir på så sätt en win-win, både för ekonomin och miljön.
Engagerad personal driver arbetet framåt
All personal inom kommunens verksamheter ska arbeta kontinuerligt för att matsvinnet ska minska genom att till exempel löpande se över inköp, sista förbrukningsdag och bäst före-datum, ta vara på rester samt att menyplanera så optimalt som möjligt. En viktig del i detta är att skolköken nu får information om antal elever som är närvarande så att de lättare kan planera för mängden mat som behöver tillagas varje dag.
- Att konstant arbeta med sådana här åtgärder är viktigt för att minska på matsvinnet. Även att undervisa och informera våra matgäster kring matsvinn är superviktigt. Det handlar om att inte slösa med jordens resurser, Agenda 2030 och att mat är viktigt för hälsan och orken, säger Liselott Holgersson.