Så minskar vi matsvinnet i Danderyd

Idag den 29 september är det internationella matsvinnsdagen som vill sätta fokus på all mat som slängs och hur vi kan arbeta för att komma tillrätta med det. Inom Danderyds kommuns verksamheter arbetar vi aktivt för att minska matsvinnet, bland annat genom att mäta den mat som slängs, måltidsplanera för hur många elever som är närvarande och engagera eleverna i roliga matsvinnstävlingar.

Ofantliga mängder mat, en tredjedel av allt som produceras i världen, slängs i stället för att ätas upp – ett väldigt resursslöseri då miljöbelastningen är mycket stor både vid produktion av maten och vid avfallshanteringen.

Mycket av vikten ligger på vågen

Att åskådliggöra hur mycket som slängs är en viktig del inom de kommunala verksamheternas arbete för ett minskat matsvinn.

- Grunden för att minska matsvinnet är att mäta, säger kommunens koststrateg Liselott Holgersson.

- Det som mäts det syns, fortsätter hon. Därför mäts lunchens matsvinn under en period två gånger per år. Olika sorters svinn noteras; det som slängts i köket vid tillagning, det från serveringen och det som slängts från tallriken – det så kallade tallrikssvinnet. En del skolor, som Fribergaskolan, mäter till och med tallrikssvinnet varje dag! Sen redovisar verksamheterna mängderna på lämplig plats, som i matsalen eller vid diskinlämningen, för att inspirera såväl elever som personal att bli bättre.

Minskat matsvinn – en win win

Varje vår arrangeras också en matsvinntävling för de kommunala skolorna där det handlar om att ha minst mängd tallrikssvinn. Ett vandringspris är framtaget som vinnaren får ha under året. Regerande mästare två år i rad har varit Kyrkskolan som i våras endast hade 4 gram tallrikssvinn per ätande elev! Kan mängderna dras ned så mycket är det, precis som för hushållen, även fördelaktigt ur ett ekonomiskt perspektiv. Arbetet mot matsvinn blir på så sätt en win-win, både för ekonomin och miljön.

Engagerad personal driver arbetet framåt

All personal inom kommunens verksamheter ska arbeta kontinuerligt för att matsvinnet ska minska genom att till exempel löpande se över inköp, sista förbrukningsdag och bäst före-datum, ta vara på rester samt att menyplanera så optimalt som möjligt. En viktig del i detta är att skolköken nu får information om antal elever som är närvarande så att de lättare kan planera för mängden mat som behöver tillagas varje dag. 
 
- Att konstant arbeta med sådana här åtgärder är viktigt för att minska på matsvinnet. Även att undervisa och informera våra matgäster kring matsvinn är superviktigt. Det handlar om att inte slösa med jordens resurser, Agenda 2030 och att mat är viktigt för hälsan och orken, säger Liselott Holgersson.

Internationella matsvinnsdagen