Högsta meritvärdet i åk 9 bland landets kommunala skolor

De elever som gick ut årskurs 9 i en kommunal skola i Danderyd i våras gjorde det med de högsta betygen bland alla kommuner i landet. Det visar statistik från Skolverket som släpptes idag.

Mörbyskolan i topp

Meritvärdet för eleverna från Fribergaskolan och Mörbyskolan var i snitt hela 279,7 poäng. Allra högst poäng bland alla högstadieskolor i Danderyd hade eleverna som gick ut årskurs 9 på Mörbyskolan, 285,6 poäng i snitt.

Meritvärdet räknas ut genom att elevens sjutton bästa betyg summeras. Varje betyg är värt 0-20 poäng. Ett A ger 20 poäng, ett F vilket är detsamma som underkänt ger noll poäng, ett E det vill säga godkänt ger 10 poäng.

Skickliga lärare och motiverade elever

- Det här är fantastiska siffror som alla i våra skolor arbetat stenhårt för! Att vi nått hit är tack vare våra skickliga och välutbildade lärare, våra väl utrustade skolor och förstås våra mycket studiemotiverade elever, säger Maria Weståker som är chef över Danderyds kommunala grundskolor och gymnasium.

Även när det gäller andelen elever som gick ut årskurs 9 med full gymnasiebehörighet, sticker Danderyds kommunala skolor ut. Här var andelen elever med godkänt i svenska, matematik, engelska samt ytterligare fem ämnen 97,2 procent, vilket är näst högst bland kommunerna i landet.

Mer statistik från Skolverket går att hitta här

Läs mer om Danderyds kommunala grundskolor